Türk Borçlar Kanunumuzun 352. Maddesinde; Kiracının kiraladığı taşınmazı teslim aldıktan sonra, kiraya verene karşı, kiralanan taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak taahhüt ettiği durumda, yazılı olarak taahhüt edilen bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle kiraya verenin kira sözleşmesini sona erdirebileceği hüküm altına alınmıştır. Kiracının, yazılı olarak belirli bir tarihte kiralananı boşaltmayı kabul ettiği beyanlarını içeren bu belgeye ‘’Tahliye Taahhütnamesi’’ denmektedir. Örneğin; kiralayan kişi 01.03.2024 Tarihinde kiraladığı taşınmazı boşaltmayı yazılı olarak taahhüt etmiş ise, bu tarihten itibaren bir ay içinde kiraya veren icra takibi yapmak veya mahkemede dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Bir taahhüde dayanılarak yalnızca bir defa tahliye davası açılabileceği için taahhütname düzenlenirken dikkat edilmesi ve taahhütnamenin geçerlilik şartlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

İlk olarak belirtmek istediğimiz husus; tahliye taahhüdünün ‘’Konut ve Çatılı İşyeri’’ kiralamalarına konu yerler için verilebileceğidir. Bunun dışında kalan yerler için tahliye taahhüdü verilemez.

Tahliye Taahhüdünün geçerlilik şartlarına bakacak olursak; Tahliye Taahhüdü eğer yazılı olarak yapılmamış ise geçerli değildir. Tahliye taahhüdü, kiraya veren ile kiracı arasında yazılı olarak yapılabileceği gibi Noter vasıtasıyla da düzenlenebilir. Bu nedenle sözlü olarak taahhüt verilmesi hukuken geçerli kabul edilmez.

Tahliye Taahhütnamesinin kiracının serbest iradesini yansıtması gerekir ve kiracı tarafından verilmelidir. Eğer taşınmaz birden fazla kişi tarafından kiralanmış ise, tahliye taahhüdü de birlikte verilmelidir. Ayrıca kira sözleşmesi ile tahliye taahhüdünün düzenlenme tarihinin aynı olmaması yani taahhütnamenin kiralanan taşınmazın teslim alınmasından sonra kiracı otururken verilmiş olması gerekir.

Taahhütnamede tahliye tarihinin açıkça yazılması gerekir. Uygulamada çokça karşılaştığımız bir durum; boş tahliye taahhütnamesine imza atan kiracıların daha sonra icra takibi ve dava ile karşı karşıya kaldığında sonucun ne olduğudur. Boş tahliye taahhütnamesine imza atan kiracı, hukuken bu imza ile bağlıdır ve uygulamada taahhütname geçerli sayılır. Dolayısıyla boş kağıda imza atan kiracı, üzerinin ne şekilde doldurulacağını kabul etmiş sayılır. Bu nedenle kiracının tarihlerin sonradan doldurulduğuna ilişkin itirazının kabul edilebilmesi için bu hususun yazılı delil ile kanıtlanması gerekmektedir. Yazılı şekilde yapılmayan itiraza mahkemece itibar edilemez.

Related Posts

Leave a Reply

Call Now ButtonDANIŞMA HATTI