Türk Borçlar Kanunu’nun 315.maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için;

1)Talep edilen kira parasının veya yan giderin(aidat vs.) muaccel (istenebilir) olması

2)Kira bedeli ile yan giderlerin verilen sürede ödenmemiş bulunması(Kiracıya verilecek süre konut ve çatılı işyeri kiralarında en az otuz gün, ürün kiralarında en az altmış gün, diğer kira ilişkilerinde ise en az on gündür.)

3)İhtarnamede verilen süre içerisinde kira bedeli ile yan giderlerin ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir.

İcra ve İflas Kanunu’nun 269/1. maddesi gereğince kira alacaklarına ilişkin olarak düzenlenen tahliye ihtarlı ödeme emri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesinde düzenlenen temerrüt ihtarnamesi hükmündedir.Kiracıya gönderilecek ödeme emrinin tahliye ihtarlı olması ve konut ve çatılı işyeri kiralarında en az 30 günlük süre verilmesi gerekmektedir.

TBK 315/1 fıkrası uyarınca kira bedeli veya yan gideri kiracı ödemez ise temerrüde düşer. Borçluya, örnek 13 tahliye ihtarlı ödeme emri gönderebilmesi için takip talebinde TBK’nun315/1. maddesinde yazılı nitelikte alacağın istenmesi gereklidir( Yargıtay 12.H.D 2016/ 21900 E. 2017/ 13586 K. )

4)Dış ilişkide  kiracı ve malikin müteselsil sorumlusu olduğu aidat borçları yönünden, yönetime ödeme yapmadan kiraya verenin kiracıya rücu hakkı bulunmamaktadır. Zira bağımsız bölüm malikinin(kiraya veren) kiracısı ile yaptığı kira sözleşmesinde ortak giderleri kiracının ödeyeceği kararlaştırılsa bile bu kiracı ile kiralayan arasındaki iç ilişkiyi düzenlemeye yönelik olup, kat maliki sıfatıyla kiralayan yönetime karşı aidat alacağından sorumludur. Aidatın kiracıdan istenebilmesi için de kiralayan tarafından apartman yönetimine ödendikten sonra kiracıdan rücuen tahsili edebilecektir.

Related Posts

Leave a Reply

Call Now ButtonDANIŞMA HATTI